Home » De geschiedenis van Judokwai

De geschiedenis van Judokwai

Het begin

Op 5 oktober 1977 begonnen een aantal enthousiastelingen in Vriezenveen onder auspiciën van de Stichting Cultureel Werk Vriezenveen met een werkgroep Judo.
Ruud Falkenburg en Ben Nijhuis namen samen met Henk Fokke, Dinie Winkel en een aantal anderen het initiatief.
Er wordt besloten om dhr. Hartman senior als trainer aan te trekken. Als sportzaal fungeerde de bovenzaal van dorpshuis “De Hulle” in Vriezenveen. De sporters worden begeleid door de werkgroep Judo.

1979 – 1980

De clubhuizen:

  • Nektar uit Vriezenveen
  • ´t Lieniezer uit Vroomshoop
  • de Trefhoek uit Almelo
  • ´t Skuw uit Borne

Zij starten met een soort onderlinge competitie. Dit is de voorloper van de latere Vriezenveen Competitie. Om de Judosport te promoten wordt op 3 mei 1980 meegelopen in de grote optocht in Vriezenveen.

1981

Het dorpshuis “De Hulle” is niet langer meer geschikt om de judosport te beoefenen. Het bestuur, bestaande uit: Henk Fokke, Ruud Falkenburg, Jan Niks,
J. Berkenbosch en J. Winkel, vraagt met klem aan het gemeentebestuur om een betere accommodatie.

1982

Dit jaar wordt de sportzaal op het Westeinde in gebruik genomen. Niets staat meer de groei van Judokwai Vriezenveen in de weg. Op 29 december 1982 worden de verenigingsstatuten bij notaris Holtman vastgelegd. Judokwai is nu de officiële naam van onze vereniging. Een vereniging voor Judo en Jiujitsu.
De judolessen worden op donderdag vanaf 16:00 uur gegeven. Dat is tot op heden niet meer veranderd.

1983

Per 1 januari 1983 is Judokwai een zelfstandige vereniging. Per 31 augustus 1983 stopt de trainer dhr. Hartman senior. Hij draagt het trainerschap voor judo over aan Ferry Evenberg. Jan Niks neemt de eerste groep Jiujitsu voor zijn rekening. Henk Fokke geeft het eerste jaarboekje uit met informatie voor alle leden.

1984 tot heden

Jan Niks gaat op 1 december op voor zijn 2e dan in Zwolle. Zoals elke vereniging heeft ook Judokwai zijn hoogte- en dieptepunten gekend. Zo hebben er een aantal bestuursleden afscheid genomen en zijn hun plaatsen weer door anderen ingenomen.
Tot ereleden zijn ondertussen benoemd: Henk Fokke, Dinie Winkel, Gerrie Jansen Wolterink, Jan Niks en Anneke Post.
In 2002 heeft Judokwai zijn 25-jarig jubileum gevierd met een groots opgezet jubileumfeest. In 2005 hebben we de verhuizing gehad van onze “oude” locatie aan het Westeinde naar onze “nieuwe” locatie in de Weemelanden. Ook heeft Judokwai in 2005 geïnvesteerd in nieuwe matten, omdat de oude matten nodig aan vervanging
toe waren. In het seizoen 2005-2006 ging voor de 25e keer de Vriezenveen Competitie van start.

Voor deze competitie is er een regiowijde belangstelling. In oktober 2007 heeft Judokwai (in verband met haar 30-jarig jubileum) in samenwerking met Judo Promotion Twente het internationale “Herfsttoernooi” georganiseerd in sporthal “De Stamper”.
In september 2008 heeft het bestuur helaas moeten besluiten om te stoppen met het geven van Jiujitsulessen, aangezien de belangstelling hiervoor aanzienlijk was
teruggelopen.