De gedachte achter de Puntencompetitie
Judokwai organiseert in samenwerking met judoschool Haagsma elk seizoen een puntencompetitie.
In een wat kleinere omgeving kan de judoka kennis maken met wedstrijdjes doen. Ontdekken en plezier maken staan voorop! Bij de puntencompetitie kun je de spelregels leren, is er een scheidsrechter en jurytafel bij de mat en oefen je in hoe het in een echte wedstrijd gaat. Het gaat niet om de medailles, maar om het behalen van punten. Iedere deelnemer behaalt punten om zo uiteindelijk een honderdtal punten te verzamelen. Bij ieder honderdtal (200,300 enz) behoort een embleem voor op het judopak. Deelname kost € 4,00 per keer.
Het puntensysteem werkt als volgt
Per gespeelde wedstrijd ontvangt de deelnemer 10 punten, per gewonnen wedstrijd zelfs 15 punten. Iedere deelnemer judoot maximaal 4 wedstrijden en kan dus op zijn hoogst 60 punten behalen.
Hoe ziet zo’n dag eruit?
De wedstrijden zijn op een zaterdagmiddag en zijn onderverdeeld in 3-4 blokken van een uur. De judoka’s worden ingedeeld op leeftijd, band/slip en gewicht. Bij elke mat is een jeugdscheidsrechter aanwezig en staat een jury tafel waarachter vrijwilligers zitten. Zij roepen de judoka op voor de wedstrijd en helpen om een rode of witte band om te knopen (om de deelnemers op de mat uit elkaar te houden). Voor de wedstrijd begint gaan de judoka’s tegenover elkaar op de mat staan. Op verzoek van de scheidsrechter groeten ze elkaar (buigen) en de wedstrijd begint als de scheidsrechter “Hajime” zegt. Wanneer er “Matte” gezegd wordt, wordt de wedstrijd even stil gelegd. De scheidsrechter laat door middel van “Hajime” weten wanneer er weer verder gespeeld mag worden. Als de wedstrijd is afgelopen wijst de scheidsrechter de winnaar aan. De behaalde punten worden natuurlijk geregistreerd, die kun je later terug vinden in het puntenoverzicht. Heb je na afloop een honderdtal punten bereikt? Dan ontvang je het bijpassende embleem dat je op je judopak kunt naaien.
Belangrijk om te weten als je meedoet
- Lange haren vast maken met elastiekje zonder ijzertje (jongens ook)
- Geen knipjes in de haren
- Alle nagels kort geknipt
- Geen sieraden, ook geen oorbellen