Home » Judo, een sport voor iedereen

Judo, een sport voor iedereen

Algemeen

Waarom is het voor mijn zoon of dochter zo goed om aan judo te gaan doen?

Vooropgesteld, het is een goede zaak dat uw kind een sport wil gaan beoefenen en dat zich lichamelijk moe wil maken in dit digitale tijdperk waarin spelcomputers steeds meer de overhand krijgen. Het is goed dat een kind zelfstandig ergens mee bezig is. Ze kunnen zich hierdoor gaan ontplooien en ze bouwen tevens een stuk zelfvertrouwen op. Als uw zoon of dochter voor judo heeft gekozen is dat lichamelijk de beste keuze die ze kunnen maken op sportgebied. Er is namelijk geen enkele andere sport waarin je alle spieren zo goed gebruikt. Judo wordt vaak aanbevolen voor kinderen waarvan de motoriek wat achterblijft. Verder is
er nog een groot aantal aspecten die voor uw kind zeer leerzaam en leuk zijn. Het stoei-element, opbouwen van conditie, gedrag en discipline, tonen van wederzijds respect, enz. Al deze dingen helpen uw kind om zich goed te kunnen ontplooien. Zijn verdere leven zal hij hier nog veel plezier van hebben.

Energie

Het kind kan al zijn energie in een verantwoord potje stoeien kwijt. Het wedstrijdelement van het willen winnen komt hier heel sterk naar voren. Als dit dan lukt, is dat enorm goed voor het zelfvertrouwen. Lukt het niet dan zal hij of zij geholpen worden in het leren van manieren waardoor het een volgende keer wél zal lukken.

Veelzijdigheid

Tijdens het judoën worden alle spiergroepen die je in je lichaam hebt gebruikt. Het mooie van judo is dat de verschillende spiergroepen los van elkaar moeten worden gebruikt. Dit is enorm lastig. Je moet niet alleen je benen gebruiken maar ook gelijktijdig je armen. Zeker in het begin is dit best lastig. Ook leer je als je wat langer op judo bent, oefeningen zowel rechtshandig als linkshandig te doen.
Doordat dit aspect in het judo zit wordt je motoriek en zeker je fijne motoriek aangescherpt.

Zelfbeheersing

Tijdens een judopartij komen er ook emoties los. Zoals angst en agressie. De kinderen leren hier tijdens de les mee om te gaan. Ze merken dat ze hun emoties onder controle kunnen houden. Dat je niet meteen hoeft te slaan
als je boos bent bijvoorbeeld. Hierdoor krijgen ze ook meer vertrouwen in zichzelf. In wat ze zelf kunnen. Ze voelen zich weerbaarder in fysieke situaties. Hebben veel meer zelfvertrouwen. Waardoor hun houding naar anderen toe op den duur zal veranderen. Ze zullen mensen open en eerlijk tegemoet treden. Omdat ze zelfverzekerder zijn.

Gedrag en discipline

Net als bij andere sporten zijn er bij het judoën ook regels waar je aan moet voldoen.
Dit zijn geen moeilijke regels, maar meer regels om het voor elkaar plezierig te houden. En ook om het
veilig te houden op de mat.

Kortom een ideale sport waar uw kind zowel lichamelijk als geestelijk een hoop kan leren. En
dit op een leuke speelse manier!